FESTKAKA MED SIRAPSKOKTA ÄPPLEN
Äpplena får först koka i en sirapslag innan de läggs på degen och gräddas i ugn.
125 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
4 äpplen
½ dl ljus sirap
½ dl vatten
Tillbehör:
vaniljsås eller grädde
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med fyllningen. Skala, dela, kärna ur och klyfta äpplena. Koka dem med sirap och vatten 5 minuter.
Rör smör och socker smidigt med elvisp. Tillsätt äggen. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ihop till en deg. Den blir ganska kladdig. Tryck ut 3/4 av degen i en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Mjöla händerna lätt så går det fint att jobba med degen. Lägg i äpplena.
Rulla ut resten av degen till längder och lägg som ett rutmönster över äpplena. Det behöver inte vara perfekt för det flyter ihop under gräddningen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen av ugnen 40 minuter. Servera med vaniljsås, hemlagad eller på det sätt du föredrar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar