torsdag 31 augusti 2023

Cheesecake med rårörda lingon

CHEESECAKE MED RÅRÖRDA LINGON

Krämig cheesecake med rårörda lingon.

12 bitar

Botten:
400 g digestivekex
125 g smält smör

Fyllning:
3 ägg
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
300 g naturell färskost
250 g vaniljkvarg 10%
½ dl Maizena majsstärkelse
2 dl crème fraîche
200 g vit choklad

Topping:
100 g naturell färskost
½ dl florsocker

Rårörda lingon:
125 g frysta lingon
3/4 dl socker


Sätt ugnen på 200 grader. Klä botten av en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. 

Rårörda lingon:
Rör ihop frysta lingon med socker och låt stå i rumstemperatur tills sockret har lösts upp. Förvara sedan lingonen i kylen.

Botten:
Mixa kexen fint i en matberedare och blanda med smält smör. Tryck ut i botten samt på kanten av springformen. Förgrädda mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.

Fyllning:
Vispa ägg, socker och vaniljsocker krämigt med en elvisp. Vänd ned färskost, kvarg, majsstärkelse och crème fraîche. Smält chokladen över vattenbad och vänd ned i smeten. Blanda till en jämn kräm. Häll fyllningen i formen och grädda mitt i ugnen 1 ½ timme. Cheesecaken ska vara helt fast i mitten.

Låt kakan svalna och ställ sedan in i kylen, gärna över natten så att den hinner sätta sig ordentligt. Vid servering, vänd ihop färskost och florsocker och bred ut över kakan. Toppa med lingonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar