torsdag 30 augusti 2018

Äppelpaj med mazarinbotten

ÄPPELPAJ MED MAZARINBOTTEN

10 portioner

Mazarinbotten:
375 g mandelmassa
150 g rumstempererat smör
200 g socker
frön från 1 vaniljstång
eller 2 tsk vaniljsocker
4 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
3 - 4 äpplen
50 g socker
30 g smör
2 msk vispgrädde


Sätt ugnen på 175°. 

Riv mandelmassan grovt. Rör samman med smör, socker och vanilj. Blanda ned ett ägg åt gången. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ned det. Smörj en pajform, ca 26 cm i diameter, och skeda i smeten.

Ta bort kärnhusen och skär äpplena i tunna båtar. Fördela dem över pajbottnen. Fördela socker och små smörklickar över äppelbitarna och droppa över grädden. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter. Pudra över florsocker precis före servering.

Tips:
Du kan dela mandelmassan i mindre bitar och köra i en matberedare tillsammans med de övriga ingredienserna till mazarinbottnen. Mixa samman tills smeten är jämn. Det är verkligen ett praktiskt och snabbt sätt att baka denna kaka på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar