SAFTIG MAZARINTÅRTA MED LÄCKER SMÖRKRÄM
Jordgubbar, fläder, smörkräm och mazarinbotten - spara plats efter festmiddagen för den absolut smarrigaste tårtan!
10 - 12 bitar
400 g mandelmassa
3 ägg
100 g rumstempererat smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 10 färska jordgubbar
Fläder- och jordgubbssmörkräm:
5 dl färska jordgubbar
250 g osaltat, rumstempererat smör
1½ dl florsocker
½ dl koncentrerad flädersaft
1 tsk vaniljpulver
Garnering:
färska jordgubbar
Servering:
ev lättvispad grädde
Sätt ugnen på 175°.
Riv mandelmassan och vispa den porös tillsammans med ägg och matfett. Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i en smord och bröad bakform, ca 24 cm. Baka i ugnen 25 - 35 minuter. Håll uppsikt - alla ugnar fungerar olika! Känn med en sticka att kakan är klar i mitten. Låt svalna.
Smörkräm:
Mosa sönder jordgubbarna ordentligt med en gaffel. Vispa ihop moset med resterande ingredienser med en elvisp. Det är viktigt att smöret är riktigt mjukt och rumstempererat. Krämen kommer att se sprucken ut först, men den går ihop efter några minuter. Värm den annars försiktigt i vattenbad och fortsätt vispa. Smaka ev av med mer fläderkoncentrat.
Bred den nygjorda smörkrämen direkt på kakan och servera med vispad grädde och färska jordgubbar.
Ur Allers nr 25/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar