FYLLDA MARÄNGBAKELSER
Använd gärna gulorna som blir över till dressing, majonnäs eller pasta carbonara. Du kan även vispa sönder dem och förvara i frysen ett par månader.
Ca 12 bakelser
6 äggvitor
½ tsk vitvinsvinäger
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
5 dl färska hallon
1 dl florsocker
3 dl crème fraîche
1½ tsk vaniljsocker
Mät upp äggvitorna och låt dem stå framme en stund så att de blir rumsvarma. Sätt ugnen på 125°.
Droppa ned vinägern i äggvitorna och vispa dem vita och porösa med absolut rena redskap. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Tillsätt vaniljsocker och vänd ned det varsamt.
Klicka upp smeten i muffinsformarna och sätt in dem i mitten av ugnen. Efter ca 15 minuter, sänk värmen till 100° och grädda marängerna i sammanlagt 2 timmar eller tills de känns lätta och torra. Låt dem därefter gärna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.
Fyllning:
Rör hallon och florsocker tills bären börjar mosa sig litet. Smaksätt crème fraîchen med vaniljsocker.
Skär av ett lock på varje maräng med vass kniv, fyll med hallonpuré och klicka på crème fraîche. Servera genast medan marängen är spröd.
Från Allers nr 28/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar