HENNIKEHAMMARS GODISTÅRTA
En smaskig kaka som är något mellan tårta och godis. Receptet kommer från Hennikehammars herrgård i Värmland.
8 - 10 bitar
200 g sötmandel
5 ägg
2½ dl socker
200 g smör eller margarin
200 g mörk blockchoklad
Tillbehör:
2 - 3 dl vispad grädde, gärna
smaksatt med konjak eller
apelsinlikör
Sätt ugnen på 150°. Smörj och bröa en rund kakform.
Skålla och skala mandeln. Låt den torka och mal den på mandelkvarn eller kör den i matberedare - men den ska inte malas för fint.
Dela 4 ägg i gulor och vitor. Vispa 4 gulor, 1 helt ägg och socker. Smält smör och choklad på svag värme eller över vattenbad. Blanda mandel, smör och choklad i äggsmeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ned i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
Låt helst kakan stå en dag innan den serveras i tunna bitar med grädde, gärna smaksatt med konjak eller apelsinlikör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar