EN HIMMELSK RABARBERTÅRTA
6 - 8 personer
Mördeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk florsocker
1 äggula
Rabarbergelé:
ca 700 g rabarber utan blast
2½ dl socker
8 blad gelatin (1 blad till varje
dl kompott)
Vaniljkräm:
6 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl kaffegrädde
1 msk maizena
3 msk skållad, finhackad sötmandel
Garnering:
rostad, flisad mandel
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till mördegen och låt den vila kallt minst 1 timme. Kavla ut degen och klä en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter och med 3 - 4 cm höga kanter, med den. Pressa degen väl mot formens kant med en gaffel och nagga den i bottnen. Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 20 minuter. Låt kallna.
Ansa och skär rabarbern i 2 cm långa bitar och varva med sockret i en gryta. Låt sjuda under lock tills rabarbern är mjuk. Tillsätt litet röd saft om rabarbern är blek och färglös. Blötlägg och krama ur gelatinbladen, lägg dem i rabarbergeléet och låt dem smälta. Låt blandningen kallna. Häll rabarbern i mördegsskalet när blandningen börjar stelna.
Vispa samman äggulor, socker, vaniljsocker och maizena i en tjockbottnad kastrull och låt krämen sjuda på svag värme tills den tjocknat. Rör ned mandel och låt krämen kallna. Bred den över rabarbergeléet och strö över rostad, flisad mandel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar