TARTELETTER MED GRAPEFRUKT
Tarteletter fyllda med krämig färskost och syrlig curd gjord på blodgrape.
12 st
Grapecurd:
2 ägg
yttersta finrivna skalet av 1 blodgrape
½ dl färskpressad saft av blodgrape
½ dl färskpressad citronsaft
2 dl socker
75 g rumsvarmt smör
Pajbottnar:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 krm salt
125 g kylskåpskallt smör
1 äggula
extra smör till formarna
Färskostfyllning:
400 g färskost, t ex Philadelphia
2 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 225°.
Grapecurd:
Vispa ihop ägg, grapeskal, grapesaft, citronsaft och socker i en rostfri bunke. Ställ skålen över ett vattenbad och rör tills blandningen tjocknar, ca 15 minuter. Ta bunken från värmen och rör ned smöret litet i taget. Rör tills smöret smält och låt sedan krämen svalna.
Pajbottnar:
Nyp ihop mjöl, socker, salt och kylskåpskallt smör för hand eller mixa i en matberedare. Tillsätt äggulan och mixa snabbt ihop till en deg. Tillsätt ca ½ msk kallt vatten om degen inte går ihop. Rulla degen till en avlång korv och plasta in. Lägg i kylskåp 30 minuter. Skär degen i 12 bitar och kavla ut till rundlar. Klä smorda tartelettformar med degen och pricka med en gaffel. Grädda tarteletterna i mitten av ugnen ca 10 minuter tills de börjar få färg. Låt svalna.
Färskostfyllning:
Rör ihop färskosten med vaniljsocker. Bred ut färskosten i botten på tarteletterna, bred ut grapecurd ovanpå och servera.
Tarteletter fyllda med krämig färskost och syrlig curd gjord på blodgrape.
12 st
Grapecurd:
2 ägg
yttersta finrivna skalet av 1 blodgrape
½ dl färskpressad saft av blodgrape
½ dl färskpressad citronsaft
2 dl socker
75 g rumsvarmt smör
Pajbottnar:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 krm salt
125 g kylskåpskallt smör
1 äggula
extra smör till formarna
Färskostfyllning:
400 g färskost, t ex Philadelphia
2 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 225°.
Grapecurd:
Vispa ihop ägg, grapeskal, grapesaft, citronsaft och socker i en rostfri bunke. Ställ skålen över ett vattenbad och rör tills blandningen tjocknar, ca 15 minuter. Ta bunken från värmen och rör ned smöret litet i taget. Rör tills smöret smält och låt sedan krämen svalna.
Pajbottnar:
Nyp ihop mjöl, socker, salt och kylskåpskallt smör för hand eller mixa i en matberedare. Tillsätt äggulan och mixa snabbt ihop till en deg. Tillsätt ca ½ msk kallt vatten om degen inte går ihop. Rulla degen till en avlång korv och plasta in. Lägg i kylskåp 30 minuter. Skär degen i 12 bitar och kavla ut till rundlar. Klä smorda tartelettformar med degen och pricka med en gaffel. Grädda tarteletterna i mitten av ugnen ca 10 minuter tills de börjar få färg. Låt svalna.
Färskostfyllning:
Rör ihop färskosten med vaniljsocker. Bred ut färskosten i botten på tarteletterna, bred ut grapecurd ovanpå och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar