onsdag 29 januari 2020

Plommonpaj med citron

PLOMMONPAJ MED CITRON

Efter en mastig måltid kan det behövas en syrligt uppfriskande efterrätt. Då passar denna plommonpaj med citron alldeles ypperligt. Pajen fyller du med gula plommon och en krämig sås på crème fraîche och ägg med syrlig saft och skal av citron.

6 portioner

Pajskal:
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
3 msk socker
½ tsk bakpulver
1 krm salt

Fyllning:
800 g gula plommon, t ex mirabeller
1 citron
3 ägg
1½ dl socker
3 dl crème fraîche
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Till servering:
lättvispad grädde


Sätt ugnen på 225°C.

Pajskal:
Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 minut. Tillsätt mjöl, socker, bakpulver och salt och blanda till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.

Fyllning:
Doppa hastigt plommonen i en gryta med kokande vatten. Dra av skalet, halvera plommonen och kärna ur dem.

Skölj citronen noga i ljummet vatten, riv av skalet och pressa ur saften. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp. Blanda i crème fraîche, citronsaft och skal samt vetemjöl blandat med bakpulver. 

Lägg plommonen med den kupiga sidan uppåt i pajskalet och häll över citronsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Servera pajen lätt avsvalnad med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar