torsdag 25 april 2013

Mördarmuffins

MÖRDARMUFFINS
(a.k.a. Brattkulls Chokladbomber)

Det här receptet är helt enkelt vanebildande. De muffins som blir resultatet är som ren chokladkonfekt och de formligen kryllar av kalorier, men man kan ju inte ständigt hålla sig på den smala vägen, eller hur? I början äter man nästan alltid två - de är så goda att man inte tycker sig kunna motstå att ta en andra. Med tiden lär man sig dock att sluta när det är som bäst, d v s när man ätit den första!

16 - 20 goda små mördarmuffins

Smet:
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 msk osötad kakao
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
100 g smält smör eller margarin

"Mittsmet":
100 g smält smör eller margarin
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
1 dl mjölk
2 tsk osötad kakao
1 dl vispgrädde


Smält matfettet. Vispa ägg och socker länge och väl, tills smeten blir så ljus och porös som möjligt. Blanda i de övriga ingredienserna och rör ihop till en slät, klimpfri smet. Häll smeten i vanliga, traditionella muffinsformar av papper eller aluminium (alltså inga enorma amerikanska jumboformar) och grädda mitt i ugnen i 160 grader ca 12 - 15 minuter. De ska fortfarande "dallra" litet när det är dags att ta ut dem, och så fort de är ute ur ugnen kommer de att sjunka ihop i mitten, om de inte redan gjort det. Frukta inte - det ska vara så! Låt dem svalna lätt på plåten.

Rör ihop ingredienserna till "mittsmeten" i en kastrull och koka upp den så att den bara precis tjocknar. Rör hela tiden, för smeten vill gärna fastna i botten på kastrullen (det gör den visserligen ändå). Så fort den första bubblan visar sig måste kastrullen tas av värmen. Skeda sedan upp smeten i fördjupningarna som bildats i muffinsen.

Låt svalna och sätt in i frysen. När muffinsen är genomfrysta går det bra att förpacka dem i något annat. Ta ut läckerheterna ca 20 minuter innan de ska ätas, så blir de perfekta i smak och konsistens!

Bella

2 kommentarer: