LYXIG RABARBERMARÄNGTÅRTA
Den här underbara tårtan är godast dagsfärsk.
1 tårta = ca 12 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
8 dl rabarber i mindre bitar
2 dl syltsocker
5 dl vaniljkräm
Maräng:
4 äggvitor
3 dl socker
3/4 dl flagad mandel
Servering:
2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned de torra ingredienserna och rör varsamt smeten slät. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Prova med sticka att den är klar. Låt kakan svalna några minuter i formen och stjälp sedan upp den att kallna under bakduk.
Lägg rabarber och syltsocker i en kastrull. Värm upp på svag värme under omrörning tills rabarbern börjar safta sig och sockret smält. Låt sedan småkoka utan lock ca 2 minuter. Ställ åt sidan att kallna.
Gör vaniljkrämen enligt receptet på förpackningen, om du inte får ett ryck och gör vaniljkräm själv.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela kakan i tre bottnar. Lägg den understa på en bakpappersklädd plåt. Bred över hälften av rabarbersylten och ovanpå den ett lager vaniljkräm. Lägg på nästa botten och bred ut fyllning även på denna. Det blir ca 2 dl vaniljkräm över - spara denna att servera till tårtan. Täck med den sista bottnen.
Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Bred ut marängsmeten så att hela tårtan och kanten täcks. Strö över mandel.
Grädda tårtan i mitten av ugnen 8 - 10 minuter eller tills marängen börjar bli svagt gyllenbrun.
Vispa grädden och vänd ned den sparade vaniljkrämen att servera till tårtan.
Ur Allers nr 18/13
Den här underbara tårtan är godast dagsfärsk.
1 tårta = ca 12 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
8 dl rabarber i mindre bitar
2 dl syltsocker
5 dl vaniljkräm
Maräng:
4 äggvitor
3 dl socker
3/4 dl flagad mandel
Servering:
2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned de torra ingredienserna och rör varsamt smeten slät. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Prova med sticka att den är klar. Låt kakan svalna några minuter i formen och stjälp sedan upp den att kallna under bakduk.
Lägg rabarber och syltsocker i en kastrull. Värm upp på svag värme under omrörning tills rabarbern börjar safta sig och sockret smält. Låt sedan småkoka utan lock ca 2 minuter. Ställ åt sidan att kallna.
Gör vaniljkrämen enligt receptet på förpackningen, om du inte får ett ryck och gör vaniljkräm själv.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela kakan i tre bottnar. Lägg den understa på en bakpappersklädd plåt. Bred över hälften av rabarbersylten och ovanpå den ett lager vaniljkräm. Lägg på nästa botten och bred ut fyllning även på denna. Det blir ca 2 dl vaniljkräm över - spara denna att servera till tårtan. Täck med den sista bottnen.
Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Bred ut marängsmeten så att hela tårtan och kanten täcks. Strö över mandel.
Grädda tårtan i mitten av ugnen 8 - 10 minuter eller tills marängen börjar bli svagt gyllenbrun.
Vispa grädden och vänd ned den sparade vaniljkrämen att servera till tårtan.
Ur Allers nr 18/13
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar