söndag 28 april 2013

Augustas kanelkaka

AUGUSTAS KANELKAKA

När jag var ung och grön - 16 år närmare bestämt - och började söka sommarjobb hamnade jag som ekonomibiträde på Kyrkbyhemmet på Hisingen. Där städade jag bl a de gamlas rum och fick många goda skratt och trivsamma pratstunder. Bland mina favoriter var Augusta, en dam som fyllde 90 år medan jag var där. Hon gillade tydligen mig och jag blev därför inviterad att fira hennes 90-årsdag tillsammans med en oherrans mängd släkt och vänner där i stora salen på Kyrkbyhemmet. Augusta var tokig i hembakta mjuka kakor och särskilt då denna ljuvliga kanelkaka. En av hennes döttrar bakade den ofta hemma och tog med den till henne när hon kom och hälsade på. Naturligtvis fanns denna kaka också på födelsedagsbordet, och det var då jag smakade den första gången. Och jag hade väl inte varit jag om jag inte luskat reda på receptet! Håll till godo - här är Augustas favoritkaka.

1 kaka

2½ dl gräddfil
2 tsk bikarbonat
175 g smör eller margarin
2½ dl socker
2 ägg
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Fyllning:
1 dl socker + 1 tsk kanel


Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda gräddfilen med bikarbonat och ställ åt sidan. Rör smör och socker ljust och pösigt. Rör i ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ned det i äggsmeten omväxlande med gräddfilen.

Smörj och bröa en kakform, 1½ - 2 liter. Varva smeten med fyllningen i formen och avsluta med att strö socker och kanel över kakan. Grädda ca 1 timme. Stjälp upp kakan på ett kastrullock och för över den till ett galler eller fat, så att den lätt knäckiga ovandelen kommer uppåt.

torsdag 25 april 2013

Mjuka havrerutor med rabarbertopping

MJUKA HAVRERUTOR MED RABARBERTOPPING

De mjuka havrerutorna får fin smak av både kanel och kardemumma.

Ca 20 bitar

250 g smör eller margarin
7 dl havregryn
2 ägg
1½ dl socker
1 tsk malen kanel
½ tsk nystött kardemumma
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
4 dl rabarber i bitar
2 msk socker


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 22 x 32 cm, eller klä den med bakpapper.

Smält matfettet i en väl tilltagen kastrull. Ta kastrullen från värmen och vänd ned havregrynen. Låt svälla ca 10 minuter. Rör ned äggen, ett i taget, och rör om mellan varje. Tillsätt resterande torra ingredienser och rör om så att allt blandas väl. Tryck ut smulorna jämnt i långpannan.

Blanda rabarberbitarna med sockret och strö dem över kaksmeten. Grädda i mitten av ugnen 20 - 25 minuter. Skär i bitar då den svalnat.

Ur Allers nr 18/13

Lyxig rabarbermarängtårta

LYXIG RABARBERMARÄNGTÅRTA

Den här underbara tårtan är godast dagsfärsk.

1 tårta = ca 12 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
8 dl rabarber i mindre bitar
2 dl syltsocker
5 dl vaniljkräm

Maräng:
4 äggvitor
3 dl socker
3/4 dl flagad mandel

Servering:
2 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned de torra ingredienserna och rör varsamt smeten slät. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Prova med sticka att den är klar. Låt kakan svalna några minuter i formen och stjälp sedan upp den att kallna under bakduk.

Lägg rabarber och syltsocker i en kastrull. Värm upp på svag värme under omrörning tills rabarbern börjar safta sig och sockret smält. Låt sedan småkoka utan lock ca 2 minuter. Ställ åt sidan att kallna.

Gör vaniljkrämen enligt receptet på förpackningen, om du inte får ett ryck och gör vaniljkräm själv.

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela kakan i tre bottnar. Lägg den understa på en bakpappersklädd plåt. Bred över hälften av rabarbersylten och ovanpå den ett lager vaniljkräm. Lägg på nästa botten och bred ut fyllning även på denna. Det blir ca 2 dl vaniljkräm över - spara denna att servera till tårtan. Täck med den sista bottnen.

Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Bred ut marängsmeten så att hela tårtan och kanten täcks. Strö över mandel.

Grädda tårtan i mitten av ugnen 8 - 10 minuter eller tills marängen börjar bli svagt gyllenbrun.

Vispa grädden och vänd ned den sparade vaniljkrämen att servera till tårtan.

Ur Allers nr 18/13

Krämig rabarbercheesecake

KRÄMIG RABARBERCHEESECAKE

Vill du göra den här kakan glutenfri använder du bara en glutenfri kexvariant.

Ca 12 bitar

Botten:
50 g smör eller margarin
150 g digestivekex, 10 st
1 dl valnötter

Fyllning:
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraîche
2 ägg
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
8 dl rabarber i bitar
3 msk socker
1 dl röd vinbärsgelé


Sätt ugnen på 200 grader.

Smält matfettet i en kastrull. Mixa kex och valnötter i en matberedare. Tillsätt matfettet och kör tills allt blandats väl. Täck botten på en liten långpanna, ca 20 x 24 cm, med bakpapper. Tryck ut smulorna så att de täcker botten jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen 7 - 8 minuter.

Rör samman alla ingredienserna till fyllningen till en slät konsistens.

Ta ut den förgräddade botten och häll fyllningen i formen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och ställ in formen i nedre delen av ugnen. Grädda i 25 - 30 minuter eller tills fyllningen nätt och jämnt stannat. Ta ut och låt kallna.

Lägg rabarbern i en kastrull och strö över sockret. Låt bitarna sjuda tills de känns mjuka utan att de går sönder. Häll upp i sil att rinna av och låt dem därefter kallna. Värm upp vinbärsgelén tills den smält. Strö ut rabarbern över kakan och pensla över den heta gelén. Skär sedan upp i bitar.


Mjuk rabarbertosca

MJUK RABARBERTOSCA

Den här kakan har en riktigt läcker toscasmet med kokos på toppen.

1 kaka

50 g smör eller margarin
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
4 dl rabarber i bitar

Toscasmet:
25 g smör eller margarin
½ dl ljus sirap
3/4 dl kaffegrädde
1 dl socker
2 dl kokosflingor


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar kant.

Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned de torra ingredienserna och häll i mjölken. Rör varsamt smeten slät. Häll sist i det avsvalnade matfettet och rör åter varsamt smeten slät.

Häll smeten i bakformen och strö över rabarberbitarna. Ställ in kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills den nätt och jämnt är färdiggräddad.

Gör toscan under tiden. Mät upp alla ingredienser utom kokosflingorna i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter småkoka ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ned kokosflingorna.

Ta ut den nästintill färdiggräddade kakan och bred varsamt över toscasmeten. Ställ åter in kakan i mitten av ugnen och grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills smeten blivit gyllenbrun. Låt kakan svalna i formen innan den lossas.

Ur Allers nr 18/13

Mördarmuffins

MÖRDARMUFFINS
(a.k.a. Brattkulls Chokladbomber)

Det här receptet är helt enkelt vanebildande. De muffins som blir resultatet är som ren chokladkonfekt och de formligen kryllar av kalorier, men man kan ju inte ständigt hålla sig på den smala vägen, eller hur? I början äter man nästan alltid två - de är så goda att man inte tycker sig kunna motstå att ta en andra. Med tiden lär man sig dock att sluta när det är som bäst, d v s när man ätit den första!

16 - 20 goda små mördarmuffins

Smet:
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 msk osötad kakao
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
100 g smält smör eller margarin

"Mittsmet":
100 g smält smör eller margarin
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
1 dl mjölk
2 tsk osötad kakao
1 dl vispgrädde


Smält matfettet. Vispa ägg och socker länge och väl, tills smeten blir så ljus och porös som möjligt. Blanda i de övriga ingredienserna och rör ihop till en slät, klimpfri smet. Häll smeten i vanliga, traditionella muffinsformar av papper eller aluminium (alltså inga enorma amerikanska jumboformar) och grädda mitt i ugnen i 160 grader ca 12 - 15 minuter. De ska fortfarande "dallra" litet när det är dags att ta ut dem, och så fort de är ute ur ugnen kommer de att sjunka ihop i mitten, om de inte redan gjort det. Frukta inte - det ska vara så! Låt dem svalna lätt på plåten.

Rör ihop ingredienserna till "mittsmeten" i en kastrull och koka upp den så att den bara precis tjocknar. Rör hela tiden, för smeten vill gärna fastna i botten på kastrullen (det gör den visserligen ändå). Så fort den första bubblan visar sig måste kastrullen tas av värmen. Skeda sedan upp smeten i fördjupningarna som bildats i muffinsen.

Låt svalna och sätt in i frysen. När muffinsen är genomfrysta går det bra att förpacka dem i något annat. Ta ut läckerheterna ca 20 minuter innan de ska ätas, så blir de perfekta i smak och konsistens!

Bella

torsdag 18 april 2013

Knäckäppelkakor

KNÄCKÄPPELKAKOR

Ca 10 st

1 äpple, ca 2 dl tärnat
3 msk margarin
1 ägg
3/4 dl socker
3 msk mjölk
1 3/4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk vaniljsocker

Mandelknäck:
3 msk smör
3 msk sirap
1 påse mandelspån, 35 g


Skala och tärna äpplet. Smält margarinet. Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda sedan ned smör, mjölk, de torra ingredienserna samt äppeltärningarna i äggsmeten. Klicka ut i dubbla muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 175 grader   10 - 15 minuter.

Blanda mandelknäcken i en kastrull och koka ca 3 minuter till en simmig konsistens, tills den fått litet färg. Fördela över kakorna. Grädda ytterligare 3 - 5 minuter i 250 grader. Kakorna är klara när de fått en gyllene färg.

tisdag 16 april 2013

Hallongömmor

HALLONGÖMMOR

Små bärbakelser med en krämig fyllning. Bakelserna kan även fyllas med blåbär, skivade jordgubbar eller skivor av konserverade aprikoser eller persikor. Goda som efterrätt eller till en kopp kaffe.

10 - 12 st

Pajdeg:
3 - 3½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl socker
150 g margarin eller smör
1 ägg

Fyllning:
½ l färska eller 200 g djupfrysta hallon
2 dl crème fraîche
100 g grovt riven mandelmassa
½ msk vaniljsocker
2 ägg

Tillbehör:
bär och vispad grädde


Denna deg kan blandas för hand eller i matberedare.

För hand:
Blanda mjöl, bakpulver och socker. Smula sönder margarinet i blandningen, tillsätt söndervispat ägg och blanda snabbt till en deg. Tillsätt mer mjöl om degen blir för lös.

I matberedare:
Dela kylskåpskallt margarin i bitar. Lägg ned alla ingredienserna i blandarskålen och kör ca 30 sekunder. Låt degen vila i kylen minst 30 minuter innan den kavlas.

Tryck ut degen med mjölade tummar i små aluminiumformar eller veckade kakformar. Nagga botten och ställ formarna på en plåt i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda formarna ca 5 minuter i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader.

Fördela hallonen i botten på formarna. Blanda crème fraîche med riven mandelmassa, vaniljsocker och ägg. Rör till en jämn smet och häll den över hallonen. Grädda bakelserna i mitten av ugnen 10 - 15 minuter. Låt bakelserna kallna innan de serveras.

Bjud gärna litet extra bär och en klick vispad grädde till bakelserna.

Tarteletter med limekräm och bär

TARTELETTER MED LIMEKRÄM OCH BÄR

Chokladformar fyllda med läcker limekräm, garnerade med hallon, jordgubbar eller blåbär. Det går utmärkt att frysa formarna och när tarteletterna ska serveras är det bara att tina dem, lägga i fyllningen och garnera med bär.

Ca 8 st

Tarteletter:
2½ dl vetemjöl
2 msk kakao
2 msk socker
125 g margarin eller smör, kylskåpskallt
1 - 2 msk vatten

Limekräm:
2 dl crème fraîche
1 dl kesella
3 msk flytande honung
rivet skal från 1 lime
saft från 1 - 2 lime

Garnering och tillbehör:
hallon, jordgubbar och/eller blåbär


Mät upp mjöl, kakao och socker i matberedare. Tillsätt margarinet skuret i mindre bitar och kör till en deg. Tillsätt vatten. Tryck ut degen i större portionsformar eller gör flera mindre pajer i folieformar eller veckade kakformar. Nagga botten med en gaffel. Ställ formarna på en plåt och sätt in den i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda dem i mitten av ugnen 10 - 15 minuter. Låt dem kallna.

Rör samman crème fraìche, kesella och honung. Smaksätt med rivet skal från en väl tvättad lime samt saft från 1 - 2 lime. Smaka dig fram.

När tarteletterna ska serveras fyller du dem med limekrämen, garnerar med bär och doftar litet rivet limeskal över anrättningen.

torsdag 11 april 2013

Knastrig äppelkaka

KNASTRIG ÄPPELKAKA

Under ett knastrigt täcke av krossade cornflakes ligger äppelklyftorna tätt, tätt på en sockerkaksbotten med smak av citron. Servera kakan ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.

8 - 10 bitar

100 g margarin eller smör
1 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk rivet skal av citron

Fyllning och garnering:
ca 2 - 3 äpplen (300 g)
50 g margarin eller smör
1½ msk socker
3 msk grädde
ca 50 g cornflakes


Rör matfett och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned det tillsammans med rivet citronskal. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Skala, kärna ur och skär äpplena i fina klyftor. Lägg dem tätt över hela kakan. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Lägg matfettet till garneringen i en kastrull tillsammans med socker och grädde. Koka upp under omrörning. Blanda ned cornflakes. Fördela massan över äpplena i formen och fortsätt grädda ca 15 minuter.

Servera äppelkakan avsvalnad med vaniljglass eller vispad grädde.

Du kan fylla kakan med päron eller torkade aprikoser. Du kan också byta halva mängden cornflakes mot hackade nötter eller mandelspån.

Nästan mandelkaka med fruktig kropp

NÄSTAN MANDELKAKA MED FRUKTIG KROPP

Den smakar mandel, men saknar mandel. En ofarlig frestelse även för nötallergiker. Hemligheten heter mannagryn!

10 bitar

150 g smör eller margarin
2 dl socker
1 ägg
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mannagryn
2 - 3 dl färsk frukt i bitar, gärna blandad,
t ex äpplen, päron och skalade, urkärnade plommonhalvor
1 - 2 msk socker


Sätt ugnen på 200 grader.

Rör matfett och socker till en smidig massa. Rör ned ägget och tillsätt vetemjölet blandat med bakpulvret. Rör ned mannagrynen. Häll smeten i en smord form, ca 23 cm i diameter. Tryck ned fruktbitarna halvvägs i smeten och strö sockret över ytan.

Grädda kakan minst 30 minuter tills den fått riktigt gyllenbrun färg och är helt genomgräddad. Kanten ska vara litet knapergräddad. Servera den gärna ljummen med kall vaniljsås till. En idealisk kaka att frysa in.

onsdag 10 april 2013

Persikopaj med hallonsås

PERSIKOPAJ MED HALLONSÅS

6 - 8 personer

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Mandelfyllning:
100 g skållad, skalad sötmandel
75 g smör
1 dl socker
rivet skal av ½ citron
1 ägg
1 burk inlagda persikor, ca 400 g
1 dl engelsk apelsinmarmelad

Hallonsås:
100 g hallon
½ dl socker


Blanda snabbt ihop smör och vetemjöl till en smulig deg i matberedare. Tillsätt vattnet och forma till en degklump. Låt vila ca 15 minuter i kyl. Kavla sedan ut tunt och klä en smord pajform med degen. Ställ in i frysen ca 15 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Kör mandeln i matberedare till smulig konsistens. Fortsätt att köra på full hastighet och blanda ned smör, socker, citronskal, vetemjöl och ägg. Fördela smeten i pajskalet. Låt persikorna rinna av och skär dem sedan i skivor/klyftor. Fördela ovanpå mandelsmeten.

Grädda pajen i 25 minuter eller tills fyllningen börjar få färg. Mixa under tiden hallonen och sockret till en sås. Smält marmeladen i en liten kastrull och pensla pajen med den. Låt pajen svalna något och servera med hallonsåsen.

tisdag 9 april 2013

Min nya bakblogg

MIN NYA BAKBLOGG

Wow, mitt första inlägg på min nya bakblogg! Det kommer bara att förekomma bakrecept här. Det kommer det att göra på min matblogg också, eftersom jag just nu kör Dagens Recept, men jag kommer även att göra det på denna blogg eftersom jag har så otroligt mycket gott bakat!

Nu ska jag försöka greja en läcker bakgrund till den här bloggen, jag är så hopplös på sådant. Ha tålamod, så kommer snart recepten att börja trilla in!

Tjåggarång!

Bella