söndag 16 maj 2021

Mandelkladdkaka

MANDELKLADDKAKA

Använd de bär du tycker bäst om i kakan och toppa gärna med litet lättvispad grädde.

8 - 10 bitar

200 g sötmandel
2 + 1 msk potatismjöl
4 ägg
1½ dl socker
4 dl blandade djupfrysta bär, t ex
hallon, blåbär och vinbär

Tillbehör:
ev florsocker
vispgrädde


Sätt ugnen på 200°.

Hacka mandeln mycket fint i matberedare. Smörj kanten på en springform, ca 21 cm i diameter. Strö kanten med litet av den mixade mandeln och spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Tillsätt 2 msk potatismjöl i resterande mandel och rör om.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mandelblandningen och rör om till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Lägg bären i en plastpåse och tillsätt 1 msk potatismjöl. Skaka om lätt så att bären blir jämnt mjölade runtom. Öppna ugnsluckan lätt på glänt och strö bären över kakan. Grädda ytterligare ca 15 minuter, eller tills kakan ser färdig ut men fortfarande är något gungig i mitten.

Ta ut kakan och låt kallna. Ställ därefter kylskåpskallt. Sikta ev litet florsocker över kakan vid servering och bjud litet vispad grädde till.

Kakan är riktigt kladdig. Vill man ha den litet fastare i konsistensen kan man grädda den ytterligare en stund. Kakan vinner på att serveras dagen efter att den gräddats, så den hinner sätta sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar