CHEESECAKEPAJ
Servera den läckra pajen direkt så behåller den sin frasighet.
8 - 10 bitar
150 g smör
3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 äggula
3/4 dl havregryn
½ tsk malen kanel
½ tsk nystött kardemumma
Fyllning:
2 dl vispgrädde
200 g färskost
3/4 dl florsocker
3/4 tsk vaniljpulver
2 dl kvarg, 10%
1½ dl rårörda lingon
Sätt ugnen på 200°.
Hacka snabbt samman smör, mjöl, socker och äggula till en deg. Tryck ut 3/4 av degen i bottnen och en bit upp på kanten av en springform, ca 20 cm i diameter. Låt stå kylskåpskallt ca 30 minuter.
Tillsätt havregryn, kanel och kardemumma i den sparade degbiten och arbeta ihop till en smulig massa. Låt ligga kylskåpskallt en stund. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen 12 - 15 minuter eller tills den fått svagt gyllenbrun färg. Ta ut och låt kallna innan den lossas ur formen. Strö ut havresmulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen 7 - 8 minuter. Ta ut och låt kallna.
Fyllning:
Vispa grädden hårt. Vänd ned färskosten och vispa samman till en slät kräm. Smaksätt med florsocker och vaniljpulver. Vänd försiktigt ned kvargen till en slät kräm.
Bred ut hälften av fyllningen i pajskalet. Klicka över hälften av lingonen och rör om litet slarvigt med ett skedskaft. Bred över resterande fyllning. Klicka ut resterande lingonsylt och rör om så att ytan blir melerad. Strö över havresmulorna.
Sikta över litet florsocker och servera ganska omgående medan bottnen har kvar sin sprödhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar