lördag 17 januari 2015

Smultoppsrutor med hallon och lingon

SMULTOPPSRUTOR MED HALLON OCH LINGON

Möra som en smulpaj i kakform är dessa rutor, fyllda med hallonsylt och lingon. Ett suveränt grundrecept som enkelt går att variera med utgångspunkt från vad som finns hemma. Sylten kan bytas ut mot äppelmos eller annan bärsylt och lingonen mot andra frysta bär eller tärnat äpple.

24 st

Botten:
150 g smör eller margarin
1½ dl socker
4 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2½ dl hallonsylt
2 dl frysta lingon

Smultopping:
75 g smör eller margarin
1 dl socker
2½ dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma (ca ½ tsk
hela kardemummakärnor)
en nypa salt


Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa snabbt ihop ingredienserna till botten till en smulig deg i matberedare. Tryck ut degen till en botten i en bakpappersklädd ugnsform, ca 25 x 40 cm. Bred sylten över botten och strö över lingonen.

Smält matfettet till smultoppingen och blanda med resten av ingredienserna. Fördela smulorna över pajen. Grädda i mitten av ugnen 20 - 25 minuter tills ytan blivit gyllene. Låt svalna i formen och skär sedan i rutor. Servera dem helst nybakade.


Från Allers nr 5/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar