VINBÄRSPAJ MED CHOKLAD
De röda vinbärens syrlighet kommer till sin rätt tillsammans med den söta chokladfyllningen.
Pajdeg:
150 g smör
3/4 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
Fyllning:
1½ dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl ljus sirap
½ dl socker
200 g ljus choklad
2 dl repade röda vinbär
Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl och rör ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 - 12 minuter. Låt svalna.
Koka upp grädde, smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka på svag värme 10 - 15 minuter - smeten ska börja tjockna. Ta av kastrullen från plattan.
Dela chokladen i bitar och låt den smälta i kastrullen. Rör tills chokladen smält och smeten är slät. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över röda vinbär. Låt pajen stelna i kylen, helst över natten. Servera den gärna med vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar