tisdag 29 oktober 2013

Vinbärspaj med choklad

VINBÄRSPAJ MED CHOKLAD

De röda vinbärens syrlighet kommer till sin rätt tillsammans med den söta chokladfyllningen.

Pajdeg:
150 g smör
3/4 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Fyllning:
1½ dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl ljus sirap
½ dl socker
200 g ljus choklad
2 dl repade röda vinbär


Sätt ugnen på 200°.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl och rör ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 - 12 minuter. Låt svalna.

Koka upp grädde, smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka på svag värme 10 - 15 minuter - smeten ska börja tjockna. Ta av kastrullen från plattan.

Dela chokladen i bitar och låt den smälta i kastrullen. Rör tills chokladen smält och smeten är slät. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över röda vinbär. Låt pajen stelna i kylen, helst över natten. Servera den gärna med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar