JORDGUBBS- OCH RABARBERTÅRTA
Ingen midsommar utan jordgubbstårta!
8 - 10 bitar
Botten:
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
Mousse:
2½ dl rensad rabarber i bitar
2½ dl rensade jordgubbar i bitar
1½ dl socker
3 gelatinblad
½ msk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde
Garnering:
5 - 6 dl vispgrädde
jordgubbar
mynta
Botten:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, litet i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det tillsammans med citronskal. Häll smeten i en smord och bröad 2-litersform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Mousse:
Koka rabarber, jordgubbar och socker utan lock ca 10 minuter. Mixa till en slät sås. Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Rör ned gelatin och vaniljsocker i den varma såsen. Låt kallna. Vispa grädden och vänd ned den i såsen. Låt moussen stelna i kylen ca 4 timmar.
Dela kakan i tre bottnar. Fördela moussen mellan bottnarna, täck tårtan med plastfolie och låt den safta till sig i kylen några timmar. Bred och spritsa grädde runt tårtan. Garnera med jordgubbar och mynta.
Ingen midsommar utan jordgubbstårta!
8 - 10 bitar
Botten:
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
Mousse:
2½ dl rensad rabarber i bitar
2½ dl rensade jordgubbar i bitar
1½ dl socker
3 gelatinblad
½ msk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde
Garnering:
5 - 6 dl vispgrädde
jordgubbar
mynta
Botten:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, litet i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det tillsammans med citronskal. Häll smeten i en smord och bröad 2-litersform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Mousse:
Koka rabarber, jordgubbar och socker utan lock ca 10 minuter. Mixa till en slät sås. Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Rör ned gelatin och vaniljsocker i den varma såsen. Låt kallna. Vispa grädden och vänd ned den i såsen. Låt moussen stelna i kylen ca 4 timmar.
Dela kakan i tre bottnar. Fördela moussen mellan bottnarna, täck tårtan med plastfolie och låt den safta till sig i kylen några timmar. Bred och spritsa grädde runt tårtan. Garnera med jordgubbar och mynta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar