KLICKBULLAR MED BJÖRNBÄRSGÖMMA
Ca 12 st
25 g jäst för söta degar
2½ dl mjölk
1/2 ägg
75 g rumsvarmt smör eller margarin
½ dl socker
1 krm salt
1 tsk nystött kardemumma
ca 6½ dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör eller margarin
3/4 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 1½ dl björnbär
Pensling:
½ ägg (hälften av det som använts till degen)
Garnering:
3/4 dl florsocker
1½ tsk vatten
Smula ned jästen i en degbunke, värm mjölken fingervarm och häll över. Rör om tills jästen är upplöst. Vispa upp ägget lätt, tillsätt hälften i degspadet och spara resten till pensling. Klicka ned matfettet och tillsätt socker, salt och kardemumma. Blanda ned vetemjölet och rör ihop till en slät men segflytande deg. I maskin ca 2 minuter, för hand någon minut mer.
Sätt ugnen på 225 grader och klicka ut degen i bakformar.
Rör ihop matfett, rörsocker och vaniljsocker till fyllningen. Tryck en fördjupning i mitten på varje bulle med mjöldoppade eller vattensköljda fingrar. Fördela fyllningen i groparna och tryck ned bären lätt. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 35 minuter. Pensla bullarna med det sparade ägget och grädda i mitten av ugnen 7 - 8 minuter.
Garnering: Blanda florsocker och vatten och glasera bullarna då de svalnat.
Ur Allers nr 30/13
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar