söndag 28 juli 2013

Gräddfilskaka med krusbär

GRÄDDFILSKAKA MED KRUSBÄR

1 kaka, ca 20 bitar

175 g smör eller margarin
2½ dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
3 dl gräddfil

Fyllning:
5 dl krusbär
½ dl socker
2 tsk malen kanel
1 tsk nystött kardemumma


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 22 x 32 cm.

Rensa och skölj krusbären och lägg dem i en liten bunke. Rör matfett och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Sikta ned de torra ingredienserna och tillsätt gräddfilen. Rör om varsamt till en slät smet. Bred ut ca 2/3 av smeten jämnt i långpannan.

Blanda socker, kanel och kardemumma och häll blandningen över bären. Rör om så att de blir jämnt sockrade och kryddade. Strö hälften av bären över smeten. Klicka över resterande smet och strö på de sista bären och ev kvarvarande kryddblandning. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35 - 40 minuter.


Ur Allers nr 30/13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar