söndag 28 juli 2013

Dessertkaka med konjakspersikor

Ta dig tid att skålla ett kilo persikor och sedan marinera dem i konjak. Då kan du göra vår underbara mjuka kaka som med fördel njuts med litet lättvispad grädde.


PERSIKOR I KONJAKSLAG

1 sats

1 kg persikor, ca 10 st
4 dl vatten
4 dl socker
1 vaniljstång
2½ dl konjak


Skålla och skala persikorna. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ned några persikor i taget en kort stund i det heta vattnet tills skalen börjar brista eller lossna. Ta genast upp frukten och dra bort skalet. Dela varje i fyra klyftor och ta bort kärnan.

Mät upp vatten och 2 dl socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ned frön och stång i kastrullen. Värm upp under omrörning och koka samman till en lag. Lägg ned klyftorna i lagen och sjud dem mjuka ett par minuter. Ta upp dem med hålslev och lägg i en ren glasburk.

Tillsätt 2 dl socker i sockerlagen, värm åter upp och låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills ca 2½ dl återstår. Ta kastrullen från värmen och låt lagen svalna något. Tillsätt konjaken. Häll konjakslagen över klyftorna i burken och förslut väl. Låt dra minst 1 dygn. Förvaras mörkt och svalt.


Och så kommer turen till kakan!


KONJAKSRUTOR

1 kaka, ca 15 bitar

100 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl socker
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Smaksättning:
3/4 dl av konjakslagen från persikorna

Garnering:
persikor i konjakslag
florsocker


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en långpanna, ca 20 x 25 cm, eller klä den med bakpapper.

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned vetemjöl och bakpulver. Häll sist i den ljumma smör- och mjölkblandningen och rör varsamt smeten slät.

Bred ut smeten jämnt i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Stick hål i den nygräddade kakan med en gaffel och droppa över den kalla konjakslagen. Låt kakan kallna och täck den därefter väl och låt dra svalt över natten.

Skär upp kakan i bitar och garnera med persikoklyftor i konjakslag. Sikta över litet florsocker.


Ur Allers nr 30/13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar