ENKEL ÄPPELSOCKERKAKA
Den perfekta kakan att baka när det är litet kort om tid. Ibland är det enkla det bästa!
12 bitar
Sockerkakssmet:
100 g smör eller margarin
1½ dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk kardemummakärnor, malda i mortel
smör och ströbröd till formen
Fyllning:
2 stora eller 3 små äpplen, valfri sort
1 msk smör eller margarin
1 msk socker
½ tsk kanel
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter.
Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Stek äppelbitarna lätt i smöret och strö sedan över socker och kanel. Ställ åt sidan och låt svalna.
Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och tillsätt den varma vätskan. Sikta samman de torra ingredienserna, vänd ned dem i bunken och rör om. Rör i äppelbitarna och häll sedan smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen 45 - 50 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är färdiggräddad i mitten.
Ta ut kakan och låt den stå ett par minuter i formen. Vänd sedan upp den på ett fat och låt formen sitta kvar tills kakan har svalnat. På så sätt blir den saftigare.
Den perfekta kakan att baka när det är litet kort om tid. Ibland är det enkla det bästa!
12 bitar
Sockerkakssmet:
100 g smör eller margarin
1½ dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk kardemummakärnor, malda i mortel
smör och ströbröd till formen
Fyllning:
2 stora eller 3 små äpplen, valfri sort
1 msk smör eller margarin
1 msk socker
½ tsk kanel
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter.
Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Stek äppelbitarna lätt i smöret och strö sedan över socker och kanel. Ställ åt sidan och låt svalna.
Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och tillsätt den varma vätskan. Sikta samman de torra ingredienserna, vänd ned dem i bunken och rör om. Rör i äppelbitarna och häll sedan smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen 45 - 50 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är färdiggräddad i mitten.
Ta ut kakan och låt den stå ett par minuter i formen. Vänd sedan upp den på ett fat och låt formen sitta kvar tills kakan har svalnat. På så sätt blir den saftigare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar