4 RÅGLIMPOR PÅ EN GÅNG
Bröd som får jäsa lång tid får en särskilt fin smak. Ca 3 timmar jäser de här limporna, som man får ut av en enda sats. Sedan kan de alla gräddas på en gång. Och det som inte går åt genast går bra att frysa in.
75 g jäst
100 g smör eller margarin
12 dl vatten
2½ msk salt
1 kg fint rågmjöl
ca 750 g vetemjöl
Smula jästen i degbunken. Smält matfettet i en kastrull, häll i vattnet och låt allt bli fingervarmt. Häll litet över jästen och lös upp den. Tillsätt resten av degspadet, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt ca 2 timmar.
Arbeta upp degen och forma sedan 4 sprickfria limpor, som läggs i smord långpanna. Pensla limporna på sidorna med smält smör och låt dem jäsa övertäckta tills små sprickor bildas på ytan, 40 - 50 minuter.
Grädda i 225 grader 20 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare ca 40 minuter. Låt limporna kallna under bakduk.
Ur Husmoderns Köksalmanack 1978
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar