MARÄNGTÅRTA MED HALLON
Frasiga marängbottnar med choklad, krämig hallonfyllning och knapriga, saltrostade mandlar. Här är tårtan som du vill göra om och om igen. Perfekt till vårens alla kalas!
12 portioner
Marängbottnar:
6 äggvitor
2 krm citronsaft eller vitvinsvinäger
4 dl socker
100 g mörk choklad
Fyllning:
4 dl vispgrädde
300 g naturell färskost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g hallon, halvtinade
Rostade mandlar:
1½ dl hel skållad mandel
1 msk flytande honung
2 - 3 nypor havssalt
Garnering:
100 g hallon, halvtinade
Sätt ugnen på 100°.
Klä två plåtar med bakplåtspapper och rita en cirkel på varje, 24 cm i diameter.
Vispa vitorna till ett hårt skum, tillsätt citronsaft eller vinäger och vispa litet till. Tillsätt sockret, litet i taget, och vispa till en fast och blank maräng. Bred ut marängen i cirklarna, grädda en plåt i mitten och en i nedre delen av ugnen ca 1½ timme. Marängen ska vara hård på undersidan och papperet ska gå att dra av. Låt svalna helt.
Smält chokladen över varmt vattenbad och bred sedan ut den över marängbottnarna. Låt stelna.
Rostade mandlar:
Hetta upp en stekpanna och lägg i de skållade mandlarna. Rosta ett par minuter tills de får litet färg. Tillsätt därefter honung och salt och låt koka ihop snabbt. Häll ut på bakplåtspapper och låt stelna. Hacka sedan grovt.
Fyllning:
Vispa grädden hårt och vänd försiktigt ned färskost, florsocker och vaniljsocker. Mosa hallonen grovt med gaffel och vänd snabbt ned dem i fyllningen.
Lägg hälften av fyllningen på ena marängbotten, lägg på den andra bottnen och toppa med resterande fyllning.
Mosa hallonen till garneringen och lägg dem ovanpå tårtan. Gör ett litet slarvigt mönster med en gaffel, toppa med mandlarna och servera direkt så marängen inte blir seg.
Frasiga marängbottnar med choklad, krämig hallonfyllning och knapriga, saltrostade mandlar. Här är tårtan som du vill göra om och om igen. Perfekt till vårens alla kalas!
12 portioner
Marängbottnar:
6 äggvitor
2 krm citronsaft eller vitvinsvinäger
4 dl socker
100 g mörk choklad
Fyllning:
4 dl vispgrädde
300 g naturell färskost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g hallon, halvtinade
Rostade mandlar:
1½ dl hel skållad mandel
1 msk flytande honung
2 - 3 nypor havssalt
Garnering:
100 g hallon, halvtinade
Sätt ugnen på 100°.
Klä två plåtar med bakplåtspapper och rita en cirkel på varje, 24 cm i diameter.
Vispa vitorna till ett hårt skum, tillsätt citronsaft eller vinäger och vispa litet till. Tillsätt sockret, litet i taget, och vispa till en fast och blank maräng. Bred ut marängen i cirklarna, grädda en plåt i mitten och en i nedre delen av ugnen ca 1½ timme. Marängen ska vara hård på undersidan och papperet ska gå att dra av. Låt svalna helt.
Smält chokladen över varmt vattenbad och bred sedan ut den över marängbottnarna. Låt stelna.
Rostade mandlar:
Hetta upp en stekpanna och lägg i de skållade mandlarna. Rosta ett par minuter tills de får litet färg. Tillsätt därefter honung och salt och låt koka ihop snabbt. Häll ut på bakplåtspapper och låt stelna. Hacka sedan grovt.
Fyllning:
Vispa grädden hårt och vänd försiktigt ned färskost, florsocker och vaniljsocker. Mosa hallonen grovt med gaffel och vänd snabbt ned dem i fyllningen.
Lägg hälften av fyllningen på ena marängbotten, lägg på den andra bottnen och toppa med resterande fyllning.
Mosa hallonen till garneringen och lägg dem ovanpå tårtan. Gör ett litet slarvigt mönster med en gaffel, toppa med mandlarna och servera direkt så marängen inte blir seg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar