lördag 22 augusti 2015

Mjuk lingonkaka upp och ned

MJUK LINGONKAKA UPP OCH NED

Det som göms i botten kommer fram i toppen. Den här mjuka upp och ned-kakan har fin smak av kardemumma.

1 kaka

50 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk nystött kardemumma
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Topping:
2 msk smör eller margarin
3 dl lingon
1 dl rörsocker

Till servering:
ev lättvispad grädde
eller crème fraîche


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform som rymmer ca 1½ liter.

Topping:
Smält matfettet och häll ut i botten på formen. Strö över bären och sist sockret.

Smält matfettet till kaksmeten och ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned de torra ingredienserna och rör smeten slät. Vänd sist ned det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät.

Ringla ut smeten jämnt över lingonen i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Prova med en sticka att kakan är klar.

Låt kakan svalna i formen innan den varsamt vänds upp och ned för att serveras.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar