SAFFRANSKNUTAR MED MANDELMASSA
De här saffransknutarna penslas med sockerlag efter gräddningen för att bli extra glansiga, saftiga och goda.
30 - 35 bullar
50 g jäst
17 dl vetemjöl
½ tsk salt
5 dl mjölk
2 kuvert saffran à ½ g
1 dl socker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1½ msk nystött kardemumma
150 g mandelmassa
Sockerlag till pensling:
1½ dl socker
1½ dl vatten
Smula ned jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma mjölken fingervarm. Stöt saffranet fint tillsammans med litet av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5 - 10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt minst 40 minuter.
Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.
Kavla ut degen till två rektanglar, ca 1 cm tjocka. Bred på smöret och riv över mandelmassan. Vik ihop degen i ett s k treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna ska penslas med. Låt koka ca 1 minut och sedan svalna litet.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225° ca 8 minuter. Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och låt svalna.
Ur ICA-Kuriren nr 49/13
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar