KATALANER
Katalanerna bakas som mazariner, men toppas förutom av glasyr med härligt julröd hallonsylt.
25 kakor
4½ dl vetemjöl
2 msk socker
200 g kylskåpskallt smör eller margarin
1 ägg
Fyllning:
1 dl sötmandel, ca 60 g
2 bittermandlar
2 dl socker
75 g tärnat smör eller margarin
2 kalla kokta potatisar, skalade och tärnade
3/4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Glasyr:
3 - 4 dl fast hallonsylt
2 dl florsocker
1½ msk vatten
Mät upp mjöl och socker i en matberedare och tillsätt matfettet i tärningar. Mixa till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop allt till en deg. Platta ut degen till en tjock fyrkant och låt vila övertäckt i kylskåp ca 1 timme. Gör fyllningen under tiden.
Fyllning:
Finfördela mandeln tillsammans med sockret i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn, porös smet. Sätt ugnen på 200°, 175° om du har varmluftsugn.
Rulla ut längder av degen och dela den i 25 lika stora bitar. Tryck ut dem med mjölad tumme i folieformar, så att botten och kanterna täcks. Fyll de degklädda formarna till drygt hälften med fyllningen och grädda dem på plåt mitt i ugnen 15 - 20 minuter. Stjälp ur mazarinerna när de svalnat något. Låt kallna helt.
Bred över sylten. Blanda ihop florsocker och vatten till en jämn glasyr och ringla den över kakorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar