KANELMAZARIN MED ÄPPLE
8 - 10 portioner
Till formen:
25 g smör eller margarin
1 msk ströbröd
1 tsk kanel
3 äpplen, skurna i tunna klyftor
Mazarinfyllning:
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
1 ägg
1 dl sötmandel
2 bittermandlar
eller 1 - 2 droppar bittermandelolja
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1½ dl mjölk
florsocker till garnering
Sätt ugnen på 175°. Smöra rikligt i botten av en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Blanda ströbröd med kanel och strö det över smöret. Fördela äppelklyftorna ovanpå.
Vispa smör och socker pösigt till mazarinfyllningen. Tillsätt ägget. Mal mandeln och tillsätt den tillsammans med vaniljsockret. Rör ned mjölet blandat med bakpulvret och till sist mjölken. Bred smeten över äpplena i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna. Lägg kakan på ett fat och pudra över florsocker innan den serveras. Detta görs lättast med hjälp av en tekula.
Servera gärna med vispgrädde eller vaniljvisp.
Från ICA-Kuriren 35/13
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar