torsdag 27 april 2017

Vaniljbullar som på Skäve café

VANILJBULLAR SOM PÅ SKÄVE CAFÉ

48 st

5 dl ljummen mjölk
50 g jäst för söta degar
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk krossad kardemumma
1 ägg
½ tsk salt
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g mjukt smör + 1 dl socker
+ ½ dl vaniljsocker

Vaniljkräm:
3 äggulor
1 dl socker
2½ dl mjölk
3 msk Maizena
2 msk smör + 1 msk vaniljsocker

florsocker att pudra över


Lös jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt mjukt smör, socker, kardemumma, ägg, salt och vetemjöl. Arbeta upp en blank deg. Jäs under duk 40 minuter.

Vaniljkräm:
Vispa ihop äggulor, socker, mjölk och Maizena. Hetta upp under vispning tills krämen tjocknat. Ta den snabbt av värmen, kyl och vispa ned smör och vaniljsocker. Lägg krämen i en spritspåse.

Blanda fyllningen. Dela degen i 2 delar. Kavla ut vardera till 30 x 50 cm och bred på fyllningen. Rulla 2 lösa rullar. Skär var och en i 24 skivor. Dra ut och vrid skivorna ett halvt varv. Vik ihop och lägg dem i stora bullformar. Spritsa en klick vaniljkräm i varje bulle. Jäs under duk 30 minuter.

Sätt ugnen på 250° (varmluft 225°). Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Ta dem av plåten och pudra över florsocker.

Ur Allt om Mat Sommarspecial 2004

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar