DAGENS RECEPT 2013-04-19
TEKAKOR MED HAVREGRYN
Dessa tekakor är både goda och mättande, härliga inte bara till te utan också till rejäla smörgåsar. Det är ett gammaldags, mycket omtyckt bröd.
22 st
5 dl lättmjölk
3 dl havregryn (ca 100 g)
75 g jäst
½ tsk salt
1 msk socker
150 g smör eller margarin
½ dl vetekli
ca 9 dl vetemjöl (ca 540 g)
ev havregryn till garnering
Blanda mjölk och havregryn. Låt blandningen stå över natten på sval - men inte kall - plats.
Smula sönder jästen i en degbunke och tillsätt salt och socker. Rör ned grynblandningen. Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt det till blandningen. Rör ned vetekli och sedan vetemjöl, litet i sänder. Arbeta degen blank och smidig. Dofta över litet mjöl och låt degen jäsa på varm plats 45 - 60 minuter eller till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den en stund. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka och ta med runt mått, t ex en stor kopp, ut runda kakor. Lägg kakorna på plåt och låt jäsa 15 - 20 minuter eller tills de pöst upp och verkar lätta.
Grädda i 225° 12 - 15 minuter eller tills tekakorna fått lätt färg och verkar genomgräddade och lätta. Pröva med sticka. Låt kakorna svalna på galler under duk.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 8 timmar för grynen att svälla
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 15 minuter att grädda
Snabbare:
Koka upp havregrynen med mjölken och låt blandningen svalna. Tillsätt det smälta matfettet. Smula sönder jästen och tillsätt salt och socker. Blanda allt. Tillsätt vetekli och mjöl. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Uteslut sockret. Smaksätt degen med 2 rårivna äpplen och 1 tsk stött kummin. Tillsätt ev litet extra vetemjöl. I övrigt som i vårt recept.
Baka ut degen till 3 runda stora kakor. Lägg dem på smord plåt att jäsa. Snitta dem på ytan med en vass kniv och pensla lätt med uppvispad äggvita. Strö över litet havregryn och litet kummin. Grädda i 175 - 200° i ca 20 minuter eller tills bröden verkar lätta och genomgräddade och har fått fin färg.
Kom ihåg:
Havregryn är goda och nyttiga och kan användas både till bröd, gröt och pannkakor, att blanda i köttfärs som utdrygningsmedel, till mjuka kakor och även till småkakor. Du kan strö litet havregryn över filen eller yoghurten, du kan servera lätt rostade havregryn till nyponsoppa eller annan saftsoppa och du kan blanda havregryn i äppelkakor och vissa pajer.
Tips och idéer:
Det är gott att rosta bröd och ofta tror vi att vi bara kan rosta vitt bröd. De här tekakorna går fint att rosta, havregrynen ger dem en lätt nötsmak. Dela dem mitt itu, gärna med en gaffel, för då blir ytan litet ojämn och sprödare när du rostar bröden. Du kan rosta i vanlig brödrost eller i ugn. Ställ då plåten högst upp i ugnen och rosta i 275° ett par minuter.
Frys in:
Tekakorna går fint att frysa in. Förpacka dem, några stycken i varje förpackning, med papper emellan. Använd tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
TEKAKOR MED HAVREGRYN
Dessa tekakor är både goda och mättande, härliga inte bara till te utan också till rejäla smörgåsar. Det är ett gammaldags, mycket omtyckt bröd.
22 st
5 dl lättmjölk
3 dl havregryn (ca 100 g)
75 g jäst
½ tsk salt
1 msk socker
150 g smör eller margarin
½ dl vetekli
ca 9 dl vetemjöl (ca 540 g)
ev havregryn till garnering
Blanda mjölk och havregryn. Låt blandningen stå över natten på sval - men inte kall - plats.
Smula sönder jästen i en degbunke och tillsätt salt och socker. Rör ned grynblandningen. Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt det till blandningen. Rör ned vetekli och sedan vetemjöl, litet i sänder. Arbeta degen blank och smidig. Dofta över litet mjöl och låt degen jäsa på varm plats 45 - 60 minuter eller till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den en stund. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka och ta med runt mått, t ex en stor kopp, ut runda kakor. Lägg kakorna på plåt och låt jäsa 15 - 20 minuter eller tills de pöst upp och verkar lätta.
Grädda i 225° 12 - 15 minuter eller tills tekakorna fått lätt färg och verkar genomgräddade och lätta. Pröva med sticka. Låt kakorna svalna på galler under duk.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 8 timmar för grynen att svälla
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 15 minuter att grädda
Snabbare:
Koka upp havregrynen med mjölken och låt blandningen svalna. Tillsätt det smälta matfettet. Smula sönder jästen och tillsätt salt och socker. Blanda allt. Tillsätt vetekli och mjöl. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Uteslut sockret. Smaksätt degen med 2 rårivna äpplen och 1 tsk stött kummin. Tillsätt ev litet extra vetemjöl. I övrigt som i vårt recept.
Baka ut degen till 3 runda stora kakor. Lägg dem på smord plåt att jäsa. Snitta dem på ytan med en vass kniv och pensla lätt med uppvispad äggvita. Strö över litet havregryn och litet kummin. Grädda i 175 - 200° i ca 20 minuter eller tills bröden verkar lätta och genomgräddade och har fått fin färg.
Kom ihåg:
Havregryn är goda och nyttiga och kan användas både till bröd, gröt och pannkakor, att blanda i köttfärs som utdrygningsmedel, till mjuka kakor och även till småkakor. Du kan strö litet havregryn över filen eller yoghurten, du kan servera lätt rostade havregryn till nyponsoppa eller annan saftsoppa och du kan blanda havregryn i äppelkakor och vissa pajer.
Tips och idéer:
Det är gott att rosta bröd och ofta tror vi att vi bara kan rosta vitt bröd. De här tekakorna går fint att rosta, havregrynen ger dem en lätt nötsmak. Dela dem mitt itu, gärna med en gaffel, för då blir ytan litet ojämn och sprödare när du rostar bröden. Du kan rosta i vanlig brödrost eller i ugn. Ställ då plåten högst upp i ugnen och rosta i 275° ett par minuter.
Frys in:
Tekakorna går fint att frysa in. Förpacka dem, några stycken i varje förpackning, med papper emellan. Använd tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar