SAFTIG MANDEL- OCH CITRONKAKA
Ricottaost, citron och rostade pinjenötter - i denna torta della nonna, mormors tårta, förenas klassiskt italienska ingredienser i en härlig smaksymfoni!
1 kaka, ca 10 - 12 bitar
300 g mandelmassa
150 g rumstempererat smör eller margarin
5 ägg
250 g ricottaost
finrivet skal av 1 citron
saft av ½ citron
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
3/4 dl vetemjöl
Garnering:
1 1/4 dl pinjenötter
florsocker
1 kvist citronmeliss
Servering:
lättvispad grädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kant som mäter ca 24 cm i diameter.
Riv mandelmassan och tillsätt sedan matfettet. Rör blandningen ljus och porös. Tillsätt ett ägg i taget och rör smeten slät mellan varje. Vänd ned ricottaosten, det finrivna citronskalet och citronsaften. Rör smeten slät.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten. Rör den slät igen. Bred ut smeten jämnt i bakformen och strö över pinjenötterna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Prova med en sticka för att se om kakan är färdig.
Låt kakan kallna i formen innan den lossas. Pudra över litet florsocker vid servering och garnera gärna med en kvist citronmeliss. Lättvispad grädde smakar gott till.
Ur Allers nr 17/12.
Ricottaost, citron och rostade pinjenötter - i denna torta della nonna, mormors tårta, förenas klassiskt italienska ingredienser i en härlig smaksymfoni!
1 kaka, ca 10 - 12 bitar
300 g mandelmassa
150 g rumstempererat smör eller margarin
5 ägg
250 g ricottaost
finrivet skal av 1 citron
saft av ½ citron
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
3/4 dl vetemjöl
Garnering:
1 1/4 dl pinjenötter
florsocker
1 kvist citronmeliss
Servering:
lättvispad grädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kant som mäter ca 24 cm i diameter.
Riv mandelmassan och tillsätt sedan matfettet. Rör blandningen ljus och porös. Tillsätt ett ägg i taget och rör smeten slät mellan varje. Vänd ned ricottaosten, det finrivna citronskalet och citronsaften. Rör smeten slät.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten. Rör den slät igen. Bred ut smeten jämnt i bakformen och strö över pinjenötterna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Prova med en sticka för att se om kakan är färdig.
Låt kakan kallna i formen innan den lossas. Pudra över litet florsocker vid servering och garnera gärna med en kvist citronmeliss. Lättvispad grädde smakar gott till.
Ur Allers nr 17/12.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar