torsdag 27 april 2017

Chokladmoussetårta med nötbottnar

CHOKLADMOUSSETÅRTA MED NÖTBOTTNAR

De lättbakade nötbottnarna kan användas till olika slags tårtor och går utmärkt att frysa. Med fin chokladmousse blir det en riktig festtårta.

1 tårta = 12 bitar

200 g hasselnötter
2½ dl socker
5 äggvitor

Chokladmousse:
200 g mörk choklad, Marabou
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1 dl kesella, 10%
2 tsk vaniljsocker
2 tsk rivet citronskal + 1 msk pressad citron

Dekor:
chokladplattor

Sätt ugnen på 175°. Kläm fast bakplåtspapper i 2 formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och smörj dem - eller klipp ut rundlar och lägg i formarna.

Mal nötterna och blanda dem med sockret. Vispa äggvitorna i torr, ren bunke till ett fast skum ca 3 minuter med elvisp. Rör varsamt ned nötsockret och bred ut smeten i formarna. Grädda 20 - 25 minuter mitt i ugnen.

Chokladmousse:
Smält chokladen över vattenbad och rör ned äggulorna. Vispa grädden. Blanda först litet av den med chokladen och vänd sedan ihop detta med resten av grädden. Blanda kesella, vaniljsocker, citronskal och -saft och rör ned i grädden.

Bred ut ca 1/3 av moussen på den första bottnen. Lägg den andra bottnen ovanpå och bred resten över och runt om. Garnera med chokladplattorna.

Ur Allt om Mat Sommarspecial 2004

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar