CEDERQVISTARNAS RABARBERTÅRTA
Rabarber och mandel i en tårtpaj som pudras med kanel och serveras med vispgrädde.
1 tårta = 10 - 12 bitar
3 dl vetemjöl
½ dl socker
110 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 msk vatten
Fyllning:
600 g rabarber
2 msk vatten eller flädersaft
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl socker
Mandelsmet:
100 g sötmandel
2 ägg
1 dl socker
2 msk vetemjöl
25 g rumstempererat smör
Blanda snabbt samman mjöl och socker, smör, äggula och vatten till en deg. Knåda inte, men ställ den kallt i 30 minuter. Kavla ut 3/4 av degen och klä en 24 cm form med löstagbar kant. Picka bottnen med en gaffel och ställ den i kylen ca 10 minuter.
Sätt ugnen på 200° och grädda bottnen mitt i ugnen 10 minuter.
Putsa och skär rabarbern i 2 cm bitar och koka upp dem i rostfri kastrull med vatten eller flädersaft, inkråmet av vaniljstången, kanel och socker. Rör om och ta från värmen när vätskan kokat in och rabarbern mjuknat.
Mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt 3 - 4 minuter med elvisp, rör försiktigt ned mjölet blandat med mandeln och till sist smöret.
Lägg rabarbern i pajskalet och spritsa över mandelsmeten. Kavla ut resten av degen och skär den i remsor. Lägg den i spiral eller rutor över smeten. Grädda 40 minuter till fin färg i nedre delen av ugnen.
Ur Allt om Mat Sommarspecial 2004
Rabarber och mandel i en tårtpaj som pudras med kanel och serveras med vispgrädde.
1 tårta = 10 - 12 bitar
3 dl vetemjöl
½ dl socker
110 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 msk vatten
Fyllning:
600 g rabarber
2 msk vatten eller flädersaft
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl socker
Mandelsmet:
100 g sötmandel
2 ägg
1 dl socker
2 msk vetemjöl
25 g rumstempererat smör
Blanda snabbt samman mjöl och socker, smör, äggula och vatten till en deg. Knåda inte, men ställ den kallt i 30 minuter. Kavla ut 3/4 av degen och klä en 24 cm form med löstagbar kant. Picka bottnen med en gaffel och ställ den i kylen ca 10 minuter.
Sätt ugnen på 200° och grädda bottnen mitt i ugnen 10 minuter.
Putsa och skär rabarbern i 2 cm bitar och koka upp dem i rostfri kastrull med vatten eller flädersaft, inkråmet av vaniljstången, kanel och socker. Rör om och ta från värmen när vätskan kokat in och rabarbern mjuknat.
Mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt 3 - 4 minuter med elvisp, rör försiktigt ned mjölet blandat med mandeln och till sist smöret.
Lägg rabarbern i pajskalet och spritsa över mandelsmeten. Kavla ut resten av degen och skär den i remsor. Lägg den i spiral eller rutor över smeten. Grädda 40 minuter till fin färg i nedre delen av ugnen.
Ur Allt om Mat Sommarspecial 2004
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar